Cold Brew
Mimo iż zdecydowanie częściej do
parzenia kawy wykorzystujemy gorącą wodę to metoda Cold Brew może pochwalić się
wieloletnią historią. Pierwszy tego typu napój powstał już w 1964r. Dzięki
metodzie Cold Brew uzyskujemy unikatowy smak o małej kwasowości, mimo iż do jej
przygotowania nie wykorzystujemy gorącej wody wszystkie komponenty oraz walory
smakowe są wyciągane z kawy. W procesie Cold Brew uwalniana jest duża ilość
kofeiny. Stosując tą metodę „parzenia” odstawiamy napar do lodówki od 8 do 12
godzin w celu namoczenia się ziaren i uzyskania głębi aromatu. Parzenie w ten
sposób jest najlepszą metodą zrównoważenia smaku kawy, ponieważ dostarcza „kopa
kofeinowego” nie powodując przy tym dolegliwości trawiennych.
Krok po kroku instrukcja przygotowania
Cold Brew:
Krok 1:
Odważ 80g jasno lub średnio palonej kawy swojej ulubionej kawy
Krok 2:
Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa powinna być zmielona podobnie jak do French Pressu.
Krok 3:
Wsyp zmieloną kawę do sitka w dzbanku, zalej ją 160g wody o temperaturze pokojowej i odczekaj 1-2 min.
Krok 4:
Wlewaj stopniowo pozostałą ilość wody tak aby napełnić dzbanek, mieszając od czasu do czasu.
Krok 5:
Odczekaj 10 minut po czym wstaw napar do lodówki na 8-12 godzin.
Krok 6:
Wyciągnij
sitko z dzbanka odsączając kawę
Krok 7:
Zalej powstałym naparem kilka kostek lodu i ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee