ABC Espresso
Opublikowano 2 lipca, 2018 przez Zespół Blue Orca Coffee

Dobra i świeza kawa – wiadomo to absolutnie warunek podstawowy. Jak ją odkryć, aby spełniła nasze oczekiwania? Po pierwsze zanim przejdziemy do espresso mamy do dyspozycji profil sensoryczny przygotowany przez palarnię. Kolejna możliwość to cupping.
Cupping ziaren, które chcemy przeznaczyć do espresso ma swoje prawa i wymagania. Kawę którą chcemy serwować z portafiltra musimy oceniać nieco inaczej. Generalnie warto oceniać przede wszystkim słodycz zawartą w naparze. Ogólnie rzecz ujmując w ciemno palonym ziarnie z reguły odnajdziemy głównie gorycz, ale musimy też odaleźć wspomnianą słodycz, jeśli jej nie ma nie oczekujmy cudów. Nie wybierajmy na siłę jasno palonych ziaren specialty z Afryki z jak najwyższym cupscorem. Zostawmy je do metod alternatywnych, a skupmy się bardziej na mieszankach skomponowanych typowo do espresso lub kawach jednorodnych np. z Ameryki Południowej.

Dobra woda – no tak, niby to oczywiste, ale jaka to jest ta dobra woda? Interenet jest pełen rad jednak prawda jest taka, że ciągle wiele osób ma wątpliwości. Odpowiednią wodę możecie znaleźć w sklepach znanej sieci w różowych butelkach, możecie użyć też wody redox. Bardziej wymagający mogą sprawdzić tutaj standard SCA – nie ma lepszych wytycznych http://www.scaa.org/?page=resources&d=water-standards

Młynek. Masz fantastyczną kawę, masz fantastyczną wodę, co dalej? Espresso już jest? Jeszcze nie, bądź pewny swojego młynka. Żarna nie mogą być tępe muszą zapewnić równomierny przemiał. Co najważniejsze muszą też być dobrze skalibrowane.


Teraz zacznijmy prawdziwą zabawę

Już czas na precyzyjną pracę i każdy jej element jest istotny. Zanim gęste i zawiesiste espresso z piękną creamą znajdzie się w Twojej filiżance musimy wykonać pewną pozornie banalną rzecz. Mowa o tzw tampingu. Umieszczenie kawy w sitku, rozdystrybuowanie jej w porta filtrze, ubicie i samo zainstalowanie portafiltra w grupie.

Im bardziej równomierna i dokładna dystrybucja tym równiejsza ekstrakcja, a idąc dalej im lepiej będą spełnione te warunki tym lepsza kawa. Odwdzięczy się to zbalansowanym i złożonym smakiem espresso.


No i finalnie nasza doza i ratio. Doza czyli porcja użytej kawy do parzenia, a ratio to stosunek użytej kawy do uzyskanego gotowego naparu w filiżance.

Przyjmijmy na podsatwy tego artykułu, że nasza doza to 19g, która jest odpowienia do naszego rozmairu sitka. Korzystając z ratio 1:2, powinniśmy otrzymać 38g gotowego naparu. To właśnie tutaj po raz kolejny po cuppingu zaczynamy wykorzystywać nasze kubki smakowych, które pomogą nam znaleźć optimum w kalibracji młynka.

Idealne espresso to zbalansowane espresso – czyli kawa która daje nam dobrze wyczuwalną słodycz, delikatną kwasowość oraz niską goryczkę.
No dobrze to teoria, ale jak zacząć?
Po prostu parzymy espresso, pamiętając o wszystkich zasadach oraz dozie i uzysku. Dostrajamy nasz młynek i pilnujemy naszego czasu ekstrakcji, który powinien orientacyjnie wynosić od 25 do 31 sekund. Teraz szukamy smaku, który  najbardziej nam odpowiada. Pamiętajmy o tym, żeby utrzymywać prysznic grupy w czystości, ekspres był dobrze nagrzany, a ciśnienie było prawidłowe.


A teraz najważniejsze – życzymy Wam powodzenia w tworzeniu własnych wspaniałych receptur!


Podziel się tą historią

Zobacz również inne artykuły
na Naszym BLOGU
Jaką kawę? Żeby tylko nie była kwaśna.

Powrót do listy artykułów

BLUE ORCA w twoim domu
Bądź na bieżąco
Zapisz się, aby otrzymywać jako pierwszy oferty specjalne oraz informacje


Wykorzystujemy ciasteczka (cookies) w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies - oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Advertisement