Jak dobrze zrozumieć kawę
Opublikowano 29 maja, 2017 przez Zespół Blue Orca Coffee

Jak dobrze zrozumieć kawę..

Smak kawy – zawsze szukamy tego idealnego, ale czy jest jeden idealny? Tutaj zdania są podzielone i zależą od naszych gustów. Warto jednak trochę opowiedzieć jednak o smakach, gdyż kawy z konkretnych regionów, mają w dużej części powtarzalny profil smakowy.

Co należy wiedzieć o kawie która pijemy? Co wpływa na jej smak i jakiego smaku oczekiwać? 

 

Pochodzenie

Przede wszystkim najlepsze kawy zawsze mają wyraźnie opisane pochodzenie. Zasadniczo im bardziej szczegółowe informacje możecie odnaleźć o danej kawie tym lepiej. Najbardziej szlachetne oczywiście są tzw. Micro-loty. Czym one są? Każda farma która zajmuję z reguły dużą powierzchnie ma trochę lepsze i trochę gorsze miejsca w których uprawiana jest kawa. Nasłonecznienie, nachylenie, wysokość nad poziomem morza, to wszystko ma znaczenie. Farmerzy doskonale znają te miejsca. Ziarna które zostają zebrane z tych najlepszych miejsc jest sortowane osobno od pozostałych i tak też zostaje sprzedaje, otrzymując miano micro-lotu.

 

Wysokość uprawy

Często nam, mieszkańcom europy kawa kojarzy się z egzotyką, a skoro z egzotyką to z wysokimi temperaturami. Prawda jest jednak inna w mocnym słońcu delikatne krzewy arabiki po prostu usychają. Kawa bardzo potrzebuje cienie, to wtedy kiedy jest zaceniona a temperatura jest stabilna ma idealne warunki do wzrostu. Można przyjąć pewnego rodzaju uproszczenie, że im wyżej położona farma, tym kawa bardziej szlachetna.

Odmiany botaniczne

Warto wiedzieć, że kawa nie dzieli się tylko na arabikę i robustę. Istnieją dziesiątki odmian botanicznych, które opisują kawę jeszcze dokładniej. I tak na przykład:



Typica – jedna z najstarszych odmian arabiki, wysoki krzew z gałęziami w kształcie stożka.
Profil sensoryczny: ziarno w wyraźną słodyczą

Bourbon – niski krzew z wieloma odgałęzieniami.
Profil sensoryczny: ziarno słodkie o wyraźnej kwasowości

Yellow bourbon – krzewy podobne do klasycznego bourbona, z charakterystycznymi żółtymi wisienkami
Profil sensoryczny: ziarno z wyrazistą i przyjemną kwasowością

Pacamara – jest to krzyżówka odmiany paca i margogipe, duże i lekkie ziarno
Profil sensoryczny: wyrazista słodycz, nuty kwiatowe, delikatne body

 

Obróbka ziarna

Kolejny czynnik wyraźnie wpływający na smak kawy to sposób jej obróbki czyli wydobywania ziarna z kawowej wisienki. On także wpływa na smak i aromat.



Washed/metoda mokra

Wiśnie po zbiorach są płukane i obierane mechanicznie z wierzchniej warstwy, następnie w procesie fermentacji usunięta zostaje celulozowa powłoczka, ziarno wielokrotnie płucze się i suszony na słońcu

Walory sensoryczne: ziarna myte mają najczystszy smak, w ten sposób oczyszcza się najlepsze kawy, których ziarno naturalnie smakuje dobrze i nie wymaga podniesienia słodyczy ani kwasowości

Semi washed

Po mechanicznym usunięciu zewnętrznej warstwy wisienki, ziarno z pozostałością miąższu leżakuje jeden dzień, po czym miąższ jest usuwany z pomocą wody, a ziarno suszone na słońcu

Walory sensoryczne: ziarno czyszczone w ten sposób ma zredukowaną kwasowość i podbite body

Pulped natural

Ziarna są mechanicznie pozbawiane wierzchniej warstwy wisienki i suszone na słońcu, gdy powietrze jest wystarczająco suche (30 – 35%) nie dochodzi do pełnej fermentacji a cienka warstwa pozostałego miąższu usycha, po czym jest złuszczana

Walory sensoryczne: ziarno oczyszczane w ten sposób jest słodsze, choć pozostałość wisienki stwarza także ryzyko procesów psucia

Honey

"Honey" to inaczej miąższ kawowej wisienki, który niekiedy pozostawia się na ziarnie, proces może przebiegać różnie w zależności od tego jak dużo miąższu pozostawia się na ziarnie i jak długo trwa ten etap, na koniec miąższ spłukuje się wodą

Walory sensoryczne: ziarno oczyszczane w ten sposób ma wyższą słodycz

Natural/ metoda sucha

Wiśnie po zbiorach są suszone na słońcu, w trakcie tego procesu dochodzi do fermentacji i wysuszenia miękkiej warstwy wisienki, która jest potem mechanicznie usuwana

Walory sensoryczne: podkreślone słodkie i kwaskowe, owocowe nuty, charakterystyczny efekt koncentracji smaku analogiczny do tego, jaki uzyskujemy robiąc przetwory, dżemy, marmolady, nuty winne, a przy niewłaściwie przeprowadzonej procedurze sfermentowane.

I na koniec najważniejsze

Teraz wiecie już wiele, jednak jest jeszcze jedna ważna rzecz. kawy które są przez nas wypalane przede wszystkim są świeże. Co oznacza świeże? Wypalone specjalnie dla was, po waszym zamówieniu. To właśnie to co zapewnia im niepowtarzalny smak, aromat i czego nie są w stanie zapewnić Wam, żadne tzw. masowe brandy, które nie podają informacji o tym jakie ziarna wchodzą w skład ich mieszanki, są produkowane w warunkach typowo przemysłowych (im szybciej tym z punktu widzenia takiej firmy lepiej), bez dbałości o szczegóły, a przede wszystkim zanim trafią do Waszych domów, ich transport i magazynowanie powoduje, że tracą wartości smakowe, które u nas macie zapewnione. Smacznego :)



BLUE ORCA w twoim domu
Bądź na bieżąco
Zapisz się, aby otrzymywać jako pierwszy oferty specjalne oraz informacje


Wykorzystujemy ciasteczka (cookies) w celu gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu. Można wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Korzystanie z naszego serwisu bez zmiany ustawień dotyczących cookies - oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.
Advertisement