Cold Brew

Cold Brew opis

Mimo iż zdecydowanie częściej do parzenia kawy wykorzystujemy gorącą wodę to metoda Cold Brew może pochwalić się wieloletnią historią. Pierwszy tego typu napój powstał już w 1964r. Dzięki metodzie Cold Brew uzyskujemy unikatowy smak o małej kwasowości, mimo iż do jej przygotowania nie wykorzystujemy gorącej wody wszystkie komponenty oraz walory smakowe są wyciągane z kawy. W procesie Cold Brew uwalniana jest duża ilość kofeiny. Stosując tą metodę „parzenia” odstawiamy napar do lodówki od 8 do 12 godzin w celu namoczenia się ziaren i uzyskania głębi aromatu. Parzenie w ten sposób jest najlepszą metodą zrównoważenia smaku kawy, ponieważ dostarcza „kopa kofeinowego” nie powodując przy tym dolegliwości trawiennych.

Krok po kroku instrukcja przygotowania Cold Brew:

Krok 1:

Odważ 80g jasno lub średnio palonej kawy swojej ulubionej kawy



Krok 2:

Zmiel przygotowaną kawę. Przy tej metodzie młynek powinien być ustawiony na średnie mielenie. Kawa powinna być zmielona podobnie jak do French Pressu.



Krok 3:

Wsyp zmieloną kawę do sitka w dzbanku, zalej ją 160g wody o temperaturze pokojowej i odczekaj 1-2 min.


Krok 4:

Wlewaj stopniowo pozostałą ilość wody tak aby napełnić dzbanek, mieszając od czasu do czasu.


Krok 5:

Odczekaj 10 minut po czym wstaw napar do lodówki na 8-12 godzin.


Krok 6:

Wyciągnij sitko z dzbanka odsączając kawę

Krok 7:

Zalej powstałym naparem kilka kostek lodu i ciesz się smakiem swojej ulubionej kawy Blue Orca Coffee



Czego potrzebujesz:

Hario - Mizudashi Coffee Pot
Kawa
Młynek
Waga
Lodówka


Czas parzenia:
5 - 6 minuty

Podziel się

Rekomendowane kawy